Scenario’s


Scenario’s zijn internationaal georiĆ«nteerde rollenspellen waarin de leerlingen verschillende rollen op zich kunnen nemen. Deze rollenspellen geven voelbare betekenis aan internationalisering, en geven leerlingen de kans om complexe sociale inzichten op te doen. Binnen een scenario maken leerlingen ook verschillende missies, wat bijdraagt aan de opbouw van hun portfolio.

We hebben op dit moment twee scenario’s geschreven. ‘Op reis naar Terra Proxima’ voor de eerste klas, en ‘Een AZC in Driewateren’ voor de tweede klas. De materialen kun je onderaan deze pagina downloaden. Als er meer scenario’s beschikbaar komen zullen we ze hierbij plaatsen.

Voor de eerste klas is er het scenario ‘Op reis naar Terra Proxima.’ Hierin spelen de leerlingen Europeanen die graag mee willen met de eerste bemande vlucht naar een ander zonnestelsel! Hiervoor moeten ze solliciteren (vanuit hun rol) en hun landscultuur samenvatten in pictogrammen. Hierna komen ze op vier verschillende schepen terecht, elk met een eigen karakter. De leerlingen moeten samen hun schip inrichten en op het laatst zelfs een gevaarlijke maneuvre rondom Saturnus maken. Dit kunnen ze alleen doen als ze succesvol communiceren in het Frans en in het Engels.

Voor de tweede klas hebben we het scenario ‘Een AZC in Driewateren’ geschreven. Hierin spelen de leerlingen de verschillende inwoners van de fictieve stad Driewateren. Ze krijgen een verzoek van het COA om een AZC te plaatsen in het stadje, waarna ze in samenspraak moeten beslissen hoe ze hiermee om willen gaan. Tijdens een openbare bijeenkomst, debat en tijdens het maken van voorstellen voor behandeling in de gemeenteraad komen ze achter de vele meningen en belangen die er spelen tijdens zo een kwestie.

Scenario Klas Duur Laatste geupdate Materialen
Op reis naar Terra Proxima 1 2 dagen 06-2018 Download
Een AZC in Driewateren 2 2 dagen 06-2018 Download